Camil Petrescu

Camil Petrescu

Nascut la 22 Aprilie 1894 la Bucuresti ; decedat la 13 Mai 1957 la Bucuresti

a fost un publicist si un romancier (autorul celebrelor romane "Ultima noapte de dragoste, intia noapte de razboi", "Patul lui Procust")

Primii ani

1894-04-22   Se naste la Spitalul Filantropia din Bucuresti, cel ce avea sa devina cel mai iubit scriitor al secolului al XX-lea. Este fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, inainte de nasterea scriitorului) si al Anei Keller Petrescu. Inca de la nastere este incredintat unei doici din mahalaua Oborului, aceasta ocupandu-se in special de educatia tanarului Camil pana la varsta adolescentei. " Copilaria mi-a fost umbrita de disparitia parintilor. Tatal meu a disparut inainte de a ma naste eu, iar mama s-a dus curand dupa el. M-am vazut copilul fara rude, fara familie, crescand de capul meu"

1894-05-07   Este botezat la Biserica Oborul Nou din Bucuresti

1897 - 1905   Copilaria si scoala primara si-o petrece in Cartierul Obor, la scoala fiind coleg cu marea actrita Aura Buzescu

1901   In romanul copilariei scriitorului, subcomisarul de politie Episcopescu a jucat un rol important. Invitatia pe care acesta i-a facut-o "hai sa te invat carte" ramanea memorabila acelui care avea sa cunoasca de-a lungul vietii diplomele cele mai inalte, adevarate " fapte de vitejie" . In scoala, copilul timid si interiorizat dadea dovada unei vii inteligente, bucuria observarii exacte a lucrurilor si placerea netarmuita a meditatiei. Preocuparile de mai tarziu pentru matematici, carora le-a dedicat un deceniu de studiu, isi au in mare masura ca punct de plecare aceasta predispozitie nativa a exactitatii cunoasteri lucrurilor ca si a farmecului lor combativ. La maturitate, scriitorul isi amintea ca avocatul Stamate, profesor de matematici, se delecta punandu-l sa rezolve oral, ca o masina electronica exercitiul : 3+8+36-6x5+12=2x9

1906 - 1909   Devine bursier la Liceul Sf. Sava.

1906 - 1912   Nu fara emotii a fost debutul elevului Camil Petrescu la liceul Sf. Sava, de unde ca intern i-au ramas amintiri pline de savoare umoristica. Astfel, profesorul de geologie, Branza, care nu citea tezele, pritr-un fericit calcul al posibilitatilor cota orice lucrare cu nota 7. Un elev ar fi scris cu ostentatie profesorului Branza ca pamantul ar fi fost la inceput ca un lapte, a ajuns cas, s-a transformat apoi in branza si-n cascaval "sweitzer" pentru care a luat nota 7. In cursul superior al liceului, tanarul incepu sa-si etaleze veleitatile poetice. Bentoiu, Constant Ionescu si Camil Petrescu erau cei trei poeti ai clasei. Scria si piese al caror interpret preferat era Victor Bumbesti. Scoala avea si un cenaclu. Acolo si-a citit poeziile Ajuta-ma, Soarele zilei de astazi si Marturisire. In clasa a VIII-a si-a rostit conferinta Sarbatoarea muncii in poezia romaneasca.

Adolescenta

1909 - 1913   Devine bursier al Liceului Gheorghe Lazar. Aici va infiinta impreuna cu alti colegi cenaclul literar Cercul nostru. Rezultatele foarte bune la invatatura il transforma intr-un bursier intern.

1912   Trimite o poezie lui Macedonski si acesta ii publica la Posta redactiei o strofa cu indicatia " deocamdata atat si deocamdata aici" Entuziasmat trimite apoi si revistei Semanatorul sub semnatura Godeanu. Raspunsul " poezia dvs a fost indreptata ... la cos" il deziluzioneaza.

1912-11-03    Primeste premiul al -II-lea, la un concurs pentru elevi initiat de revista Flacara , director fiind Constantin Banu.

1913-04-30   Apare primul sau articol Teatrul, Comedia in Rampa, ziar aflat sub conducerea lui Al. Davila si N.D.Cocea.

1913-06-15   Este absolvent al Liceului Gheorghe Lazar.

1913-09-01   Se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti si tot atunci se prezinta la concursul " Hillel" in urma caruia, obtinand media cea mai mare, castiga bursa. De retinut ca liceul nu-l absolvise decat cu media de 7.40.

1913-11-11 - 1916-07-01    Urmeaza cursurile Facultatii de Filosofie si Litere din Bucuresti.

1914-01-31 - 1914-02-23   Publica trei articole in revista Flacara, aflata sub conducerea aceluiasi N.D.Cocea, sub pseudonimul Raul D. Cel mai important articol al sau fiind Femeile şi fetele de azi.

1914-06-01   Lupta pentru infiintarea Operei Romane, al carei program a fost intocmit chiar de catre el. Rezultatele se vor vedea abia spre sfarsitul anului cand va avea loc premiera spectacolului Tosca de Puccini.

1915   Publica in Cronica, la care colaborau si Perpessicus, Demonstene Botez, Horia Botta, Ion Vinea. Acum este momentul cautarii de modele, aflandu-se temporar in creatia lui Minulescu si Arghezi, Insa modelul cel mai destoinic i-a fost P. P. Negulescu. De aceea va spune " Profesorul P. P. Negulescu a fost ganditorul care influenteaza compozitia mea spirituala " Sprijinit pe viziunea poetica argheziana, dar in acelasi timp si pe preceptele antimetafizice ale gandirii lui P. P. Negulescu, lui Camil Petrescu i se deschidea acum o perspectiva ademenitoare pentru litere si filozofie. Mai mult inca decat altii, orizonturile acestei perspective voieste sa fie aflate in sine. Asa i se fundamenteaza convingerea ca numai trairea marilor experiente capabile sa zguduie intreaga fiinta a scriitorului poate fi generatoare de adevaruri artistice. In acel moment de rascruce a constiintei scriitoricesti in deliberare cu ea insasi momentul ce urma a avea un rol semnificativ in procesul formarii personalitatii lui.

1915 - 1916   Se inscrie ca plutonier Tir in regimentul 6 Mihai Viteazul. Reuseste sa absolve Scoala de Ofiteri cu gradul de sublocotenent.

1915-06-07 - 1916-06-01   Aproape un an va colabora la revista Cronica.

Debutul

1916-04-22   Odata cu implinirea varstei de 22 de ani, publica in Capitala prima sa poezie Sonet.

Adolescenta

1916-05-01   Scrie prima varianta a Jocului ielelor, asupra careia s-a concentrat scriind zi si noapte timp de o saptamana.

1916-05-13   Ii apare a doua poezie in Capitala, intitulata Strofe de seara.

1916-06-01   Apare a doua varianta a Jocului ielelor.

1916-08-01   Este chemat la oaste datorita intrarii Romaniei in razboi alaturi de Antanta. Mai intai figureaza la Regimentul 4 de mars. Vrea sa cunoasca razboiul trecand experienta imprejurarilor cele mai grele din experienta patriei. In aceasta incercare, scriitorul care imbracase hainele sublocotenentului de rezerva, fraterniza cu ostasul de rand. Traia simultan o dubla drama, a sa si a tuturor. Singura compensare era de a cunoaste totul pana la capat, oricat de mare ar fi riscul. Se naste romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi.

1916-08-16   Este mobilizat ca sublocotenent in Regimentul 22 infanterie, aparand linia Predeal-Brasov.

1916-09-01   Este ranit si ajunge intr-un spital militar din Targoviste unde pentru putin timp are grija de raniti.

1917-03-16 - 1917-07-24   Se reintoarce pe front, luptand cu mare eroism la Casin si Oituz, imbarbatand armata romana sa faca fata pericolului nemtesc. In acest an au avut loc intamplarile despre care aminteste scriitorul in Introducerea la cartile luptatorilor. Campania in care luptase Camil Petrescu la Varful Ungurean a sfarsit prin a fi decimata. Supremele jertfe ale ostasilor romani coplesiti de superioritatea tehnica a armamentului inamic, ca si de o inadecventa tactica militara a comandantilor nostri, avea sa sangereze inima scriitorului cand, mai tarziu, fostul sublocotenent de rezerva a vizitat impreuna cu Ion Vinea campurile de lupta de la Alion, Predeal si Feldioara, spunea : " Cu ce emotie m-am oprit la Sfantul Bartolomeu, acolo unde au cazut ultimii aparatori ai Brasovului". Cei trei sute de eroi al caror mormant " e doar un cimitir de hartie si cerneala , fac din actul lor de bravura simbolul devenirii noastre" , pe care in mod legitim Camil Petrescu vrea sa-l reactualizeze generatiilor mai tinere.

1917-07-24    In timpul unui bombardament german isi pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea il va marca intreaga viata. Cade prizonier in mana nemtilor si ajunge intr-un lagar unguresc de la Sopronyek.

1918-04-10   Este eliberat din prizonieratul maghiar, si fiind socotit mort intampina mari dificultati in anularea actului de deces. Revine la Bucuresti. Experienta razboiului a avut o mare influenta pentru romancierul de mai tarziu, deoarece aaugase scriitorul inca o valenta in formula personalitatii sale. Stefan Gheorghidiu, eroul romanului Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, definea aceasta stare de lucruri : " Ma intorsesem din razboi cu un sentiment aproape metafizic al camaraderiei, solidarizat cu tot ce e suferinta si dor de mai bine in lume. Destinul comun al liniilor de transee, egalitatea in fata mortii pareau semnul unui destin legat cu toata omenirea, pentru tot restul vietii".

1918-07-29 - 1918-11-11   Colaboreaza la revista Scena, director A. de Herz.

1918-09-01   Primeste o suplinire la Liceul Gheorghe Lazar, prin recomandarea lui Constant. Gh. Ionescu.

1918-12-20   Se publica in nr. 5 din Letopiseti, o scena din Jocul ielelor precum si o prima analiza semnata de Henri Gad

Maturitate

1919 - 1919-05-01   Profesorul suplinitor la catedra de limba romana, la Liceul Gheorghe Lazar

1919   Scrie Act venetian, cu toate ca nu vazuse niciodata Venetia.

1919-03-29   Isi ia cu brio licenta, cu calificativul "magna cum laude", in fata unei comisii prezidata de profesorul de filosofie P.P. Negulescu. Lucrarea sa de licenta va consta in urmatoarele probe : subiectul de logica (Figurile si logistica - valoarea si functiunea lor) si subiectul din Istoria si enciclopedia filosofiei (O indicare sumara a originilor si filosofiei lui Kant ).

1919-05-17 - 1920-03-19    Este redactor-sef la ziarul Banatul, la Timisoara. Va demisiona dupa aproape un an deoarece nu era de acord cu politica dusa de directorul ziarului.

1919-06-07   Publica versurile (Melopee, Alchimie, Stante) in revista Sburatorul al lui Eugen Lovinescu.

1920-01-22 - 1920-06-19   Editeaza la Timisoara revista Limba Romana, din care au aparut 13 numere.

1920-05-01   Cercul Oravita ii propune sa candideze pentru un loc in Parlament.

1920-05-16 - 1921-04-17    Infiinteaza si conduce la Timiosara ziarul Tara, singurul ziar politic pe care l-a condus.

1920-06-01   Calatoreste la Viena, pentru a efectua o operatie pentru recuperarea auzului pierdut in timpul razboiului; insa este un esec fiind nevoit sa traiasca cu aceasta infirmitate pentru tot restul vietii.

1920-10-30   Participă la şedinţele cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu, in cuprinsul revistei lui aparandu-i versurile din Ciclul Mortii. Versurile sunt primite cu deosebit interes si in mod pozitiv de catre critica.

1921-03-30    Isi anunta in Tara dorinta sa de a candida ca independent pentru mandatul functiei de deputat in cercul Oravita si porneste campania electorala in acest sens. Este un esec mai ales ca nu a fost sprijinit de nimeni in aceasta lupta; de aici si dorinta sa vehementa aparata pana la sfarsitul vietii de a nu se mai implica vreodata in politica.

1922   In Sburatorul literar incep sa apara versurile din ciclul Luminis pentru Kicsikem

1922-05-23   Are loc la Teatrul National din Bucuresti premiera piesei Suflete tari .

1922-06-03   Primeste Premiul Teatrului National.

1922-06-05   Reia colaborarea la ziarul Rampa, cu articole despre arta teatrala.

1923   Ii apare volumul Versuri. Ideea.Ciclul mortii.

1923   Apare piesa Act venetian in suplimentul literar al ziarului Spre ziua.

1923-10-18    Incepe colaborarea la Romania, cu articole politice si culturale.

1923-12-15    Incepe activitatea de cronicar dramatic la cotidianul Argus.

1924   Traduce Femeile savante a lui Moliere.

1924-01-05   Editeaza si conduce pentru doua luni Saptamana muncii intelectuale si artistice

1925 - 1926    Citeste in cercul Sburatorul, initiat si condus de Eugen Lovinescu, piesa Danton.

1925-05-01   Apare tiparita piesa Suflete tari la Editura Casa Scoalelor.

1926   Scrie piesa Mioara, insa premiera va fi un insucces care il va urmari toata viata.

1926   Incepe sa scrie comedia Mitica Popescu

1926 - 1927   Ocupa functia de inspector pentru cinema pe Capitala, din partea Directiei cinematografice comunale Timisoara.

1926-07-01   Ministerul Muncii, Cooperatiunii si Asigurarilor Sociale il numeste in functia neretribuita de "referent al muncii intelectuale" la Paris.

1926-10-20   Revine la Bucuresti pentru a pregati premiera piesei Mioara

1926-11-08   Are loc premiera piesei Mioara la Teatrul National din Bucuresti. Desi publicul venea la acest spectacol, reprezentatia lui va fi sistata brusc dupa cea de a saptea reprezentatie.

1927-01-29   Incepe colaborarea la revista Viata literara, director G.Murnu.

1928-01-08   Se declanseaza o campanie de presa impotriva lui Camil Petrescu, de aceasta data de catre Cezar Petrescu.

1928-03-01   Are loc premiera piesei Mitica Popescu in sala Teatrului Mic din Piata Palatului. La inceput Camil Petrescu se ocupa de regie.

1929-02-01   Apare piesa Mitica Popescu , pe banii avansati de autor tipografiei pentru proiectata revista.

1929-05-09   Incepe colaborarea la pagina literara a revistei Vremea

1929-08-01   Apar piesele Mioara si Act venetian , intr-un volum editat pe banii autorului " cu truda sangeroasa".

1929-11-01   Devine membru in PEN Clubul Roman.

1930-02-01   Este improprietarit ca invalid de razboi cu 5 iugare de pamant in comuna Bulgaras , in judetul Timis.

1930-03-01 - 1930-10-01   Scrie romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi.

1930-09-30   Este declarat, dupa 12 ani de la incheierea primului razboi mondial la care a participat. invalid de razboi definitiv si i se dau toate drepturile ce rezulta din Legea I.O.V.

1930-11-08   Aapre in doua volume romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi.

1931-01-09   Are loc la Teatrul National din Bucuresti premiera piesei Act venetian

1931-03-01   Apare piesa Danton in Biblioteca Teatrului Romanesc.

1932-09-01   Scrie scenariul filmului Divortul doamnei Duda.

1932-09-01   Scrie romanul Patul lui Procust.

1933 - 1936   Lucreaza la romanul Atomul, din care au ramas doar cateva pagini deoarece Camil Petrescu nu a apucat sa-l termine

1933-02-01   Aapre romanul Patul lui Procust, in doua volume.

1933-03-01   Publica articolul Romanii e destepti, care insa nu s-a pastrat integral.

1933-04-12 - 1935   Incepe colaborarea la revista Munca literara si artistica.

1933-12-01   Apare a doua editie a romanului Patul lui Procust, de aceasta intr-un singur volum.

1934   Este primit in Sindicatul Ziaristilor Profesionistilor din Bucuresti.

1934-03-01   I se tipareste volumul Simplu itinerar pentru uzul bucurestenilor, care este rodul unei calatorii la Constantinopol.

1934-06-01   Apare la Editura Vremea vplumul polemic al lui Eugen Ionescu Nu - criticatio vehement Tudor Arghezi, Ion Barbu si Camil Petrescu ( in legatura cu negarea romanului Patul lui Procust dar si a scriitorului ca om ). Romanele lui Camil Petrescu sunt interzise de la lectura elevilor.

1935 - 1936   Incepe sa adune material pentru studiul " O lucrare de antrenament filosofic ".

1935-03-27   Apare nuvela O seara cu masa buna si iubire .

1936-04-01   Publica volumul de eseuri si articole Teze si antiteze.

1936-09-01   Devine vicepresedinte al "Societatii Autorilor Dramatici Romani" (SADR)

1937-04-09   Isi da doctoratul cu lucrarea Modalitatea estetica a teatrului . Doctoratul este luat cu succes cu mentiunea Magna cum laude.

1937-12-01   Are loc premiera speactacolului Suflete tari la Teatrul National din Bucuresti .

1937-12-01   Apare lucrarea de doctorat : Modalitatea estetica a teatrului - Principalele concepte despre reprezentatia dramatica si critica lor, editata la Fundatia pentru Literatura si Arta " Regele Carol al II-lea".

1938   Scrie scenariul filmului Stefan cel Mare.

1938-06-27 - 1938-07-01   Participa la Congresul International al Scriitorilor Dramatici de la Stockholm, unde va lega o prietenie cu George Bernard

1938-10-01   Ii apare studiul Husserl -o introducere in filosofia fenomenologica.

1938-10-01   Scrie scenariul de film O fata intr-o iarna .

1938-10-01   Traduce piesa Dona Diana de Moreto

1939-02-11   Este numit director al Teatrului National din Bucuresti.

1939-05-27   I se acorda Premiul National pentru literatura dramatica romaneasca, pentru a rasplati efortul intregii sale cariere mult criticata de rautaciosi.

1939-06-01 - 1939-07-01    Face o calatorie de informare la Paris si la Londra

1943   Apare nuvela Moartea pescarusului, in revista Fundatiilor Regale.

1943   Traduce piesa Taina noptii de Edouard Bourdet

1943-04-01   Se dezlantuie o noua campanie de denigrare la adresa lui Camil Petrescu cu titlul "Imbecil sau nulitate?". In apararea scriitorului sar Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Ion Vinea, Tudor Vianu, Perpessicus.

1943-05-01 - 1943-10-01   Scrie la Indemnul prietenului sau Liviu Rebreanu piesa Iata femeia pe care o iubesc.

1943-05-15   Tine o conferinta la Ateneul Roman sub titlul Procesul de creatie al operelor proprii.

1944-02-28   Are loc premiera piesei Iata femeia pe care o iubesc.

1944-08-23   Este bombardat imobilul in care locuieste pe strada Campineanu la nr. 58. Camil Petrescu devine sinistrat.

1945-05-29   Moare cel mai bun prieten al scriitorului Mihail Sebastian.

1946   Ia nastere revista Lumea, in care va publica articolul "Despre realism".

1946   Scrie piesa de teatru Profesor Doctor Omu, cu un material adunat timp de 20 de ani.

1947-01-09 - 1957   Incepe colaborarea sa la Contemporanul, primul sau articol fiind "Cuvant catre un tanar confrate".

1947-04-03   Se casatoreste cu actrita Eugenia Marian, avandu-i ca martori pe Al. Rosetti si pe Maria Botta.

1947-06-21   I se naste primul sau copil, Camil-Aurelian.

1947-11-17   Incepe colaborarea la ziarul Fapta, cu articolul "Intelectualii, spre stanga".

1948 - 1948-10-01   Scrie piesa de teatru Balcescu.

1948   Devine membru al Academiei R.P.R.

1949-04-15   Premiera la Teatrul National din Bucuresti cu piesa Balcescu.

1950-05-06   I se naste cel de-al doilea copil, Octavian-Eugeniu.

1950-06-01    Apare volumul de nuvele Turnul de fildes ( cuprindea nuvelele Turnul de fildes, Moartea pescarusului si Manusile).

1952   Incepe redactarea romanului Un om intre oameni

1954   Apare volumul I al romanului Un om intre oameni

1954 - 1955   Scrie scenariul cinematografic Balcescu.

1954-03-01   Tine o conferinta cu tema Despre o matematica angajata si o geometrie conditionata.

1955 - 1956   Scrie piesa Caragiale in vremea lui.

1955-05-29   Tine o conferinta despre prietenul sau Mihail Sebastian, cu ocazia comemorarii a 10 ani de la disparitia acestuia.

1955-06-01   isi cumpara o casa pe Aleea Gaillac la nr.3 , astazi aceasta alee ii poarta numele

1956   Scrie poemul comic Papuciada sau povestea despre armata viteazului Papuc.

1957-03-01   Apare un volum de Versuri, ultimul volum scos de catre scriitor.

1957-05-13   La orele 23.30 se stinge din viata scriitorul Camil Petrescu, fiind inmormantat in Cimitirul Bellu.

1957-10-01   Apare volumul Nuvele , cuprinzand titlurile Cei care platesc cu viata, Manusile, Moartea pescarusului, Turnul de fildes, Un episod.