Act venetian - Actul 1 - Scena 6

Act venetian - Actul 1 - Scena 6

de Camil Petrescu


Actul I

Scena VIPietro, Alta
 

Pietro: Alta, acuma dupa ce a plecat acest ratoi gatit, as vrea sa-ti dau un raspuns la o intrebare a ta, de zilele trecute, un raspuns pe care numai tu l-ai putea pricepe. Eram la Padua amandoi, plecaseram de la cina de seara, de la profesorul Delatti care ne vorbea despre Leibnitz. Mi-ai spus ca totusi nu ai inteles bine ce este o monada. Acel punct care reflecta in el toata existenta universului.

Alta : Dadea drept pilda o picatura de roua in care se rasfrange tot ce exista. sau o frunza de stejar in care e toata padurea.

Pietro: Facea si unele deosebiri subtiri. Nu ti-am raspuns, fiindca nici eu nu prea sunt sigur daca am priceput totul. Dar un lucru am inteles, mai ales dupa ce m-am gandit multa vreme la el in acea ierarhie de monade, care are deasupra pe Dumnezeu, monada suprema, stiu ca mai este o monada in care ne este data toata existenta lumii, o monada, care vine imediat dupa Dumnezeu si care este femeia. Iar deasupra lor, a tuturor celorlalte femei esti tu, monada mea, care mi-ai descoperit iubirea. Asta as fi vrut sa-ti spun. Nu-mi raspunde nimic. De altfel trebuie sa plec. Vreau sa mai trec iar pe la Arsenal (iese).
 
Act venetian - Actul 1 - Scena 1
Act venetian - Actul 1 - Scena 2
Act venetian - Actul 1 - Scena 3
Act venetian - Actul 1 - Scena 4
Act venetian - Actul 1 - Scena 5
Act venetian - Actul 1 - Scena 6
Act venetian - Actul I - Scena 7
Act venetian - Actul 2 - Scena 1
Act venetian - Actul 2 - Scena 2
Act venetian - Actul 2 - Scena 3
Act venetian - Actul 3 - Scena 1
Act venetian - Actul 3 - Scena 2
Act venetian - Actul 3 - Scena 3
Act venetian - Actul 3 - Scena 4
Act venetian - Actul 3 - Scena 5
Act venetian - Actul 3 - Scena 6
Act venetian - Actul 3 - Scena 7


Aceasta pagina a fost accesata de 1619 ori.
{literal} {/literal}